Älskade vindruva

 

Intresset för mat och vin har exploderat och är idag ett samtalsämne som berörs dagligen. Vin framställs såklart av vindruvor och får aldrig innehålla några andra ämnen och tillsatser än vad som redan finns i druvan. Variationen av vindruvor är nästan hur stor som helst. Här har vi valt att ge lite fakta, historia och roligt vetande kring de vanligaste vindruvorna som används för vår älskade dryck; vin. Dessutom ger vi dig, som vill vara påläst innan middagsbjudningen, vintips från vårt kvalitetssortiment. Lycka till med att hitta din egen favorit. 

 

Röda vindruvor

Barbera 
Barbera är en blå vindruva av arten Vitis Vinifera som vid god viticulture (konsten att göra vin) ger fruktiga och nyansrika viner. Druvan ger ett vin med god struktur och bärighet med inslag av plommon och annan frukt, med en låg tanninnivå. Druvan är den näst mest odlade blåa druvan i Italien, efter Sangiovese, och har de senaste decennierna gett viner i toppklass från Piemontedistriktet.  Fina viner görs på druvan även i bland annat Argentina, USA, Australien och Grekland. Kvalitetsviner på Barbera vinner på några års lagring. Helst på barriquefat som bidrar med mer tanniner och gör vinerna fylligare.

Vintips från sortimentet: Barbera d´Alba från Piazzo Armando / Barbera d´Asti från Galarin

 

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon är den mest spridda druvan i världen för vinframställning, och en av de mest kända. Druvan är mycket vanlig i Frankrike, Italien, Australien, USA, Sydafrika och Chile, och har en speciell karakteristisk arom av svarta vinbär, paprika och cederträ. Andra vanliga karatärer är plommon, örter och lakrits.  För mogna viner framträder mer torkad frukt, tobak och kaffe. Viner som är gjorda på denna druva har sträv smak, djup färg och stor lagringkapacitet. Cabernet Sauvignons druvor är som gjorda för att göra kvalitetsviner; små, många kärnor i förhållande till fruktkött  och inte minst ett tjockt skal, något som är en förutsättning både för att utvecklas och tåla en lång lagring. 

Vintips från sortimentet: Cabernet Sauvignon från Journey´s End

Corvina 
Nämner man druvsorten Corvina så är igenkännadet inte alls lika stort som när man nämner Amarone eller Ripasso. Corvina eller Corvina Veronese är en blå druva som utgör huvudingrediensen i många kvalitetsviner från nordöstra Italien. Klassviner som är gjorda på den läckra druvan är Valpolicella, Bardolino, Ripasso samt Amarone. De bästa vinerna på Corvina skapas när druvorna torkas med den så kallade passitometoden för att användas i de berömda Amarone- och Ripasso vinerna. 

Vintips från sortimentet: Amarone från Corte Linguin, Valpolicella Ripasso från Corte Linguin

 

Dolcetto
Dolcetto är en blå vindruva som framför allt förekommer och odlas i norra Italien. Dolcetto betyder "den lilla söta" på italienska. Druvan är vanligast i Piemonte i norra Italien där den producerar ett vin som är något enklare än andra Piemonteviner, som till exempel Barolo. Smak och doft från Dolcettoviner har tydliga inslag av bärighet, främst körsbär, och har en viss bitterhet i eftersmaken. Druvan kan även förekomma i viner från Sydfrankrike och i viner från Kalifornien.

Vintips från sortimentet: Dolcetto d´Alba från Piazzo Armando

 

Lambrusco  
Lambrusco är en blå vindruva från Italien, som också ger ett speciellt pärlande vin med samma namn. Druvan odlas främst i de norditalienska regionerna Emilia, Piemonte och Trentino. Redan under romartiden växte druvan vilt i bergskedjan Apenninerna. Lambruscoviner produceras i mycket skiftande kvalitet ­– allt från billiga lågkvalitativa viner till riktiga DOC-viner. Smak, arom och kännetecken för Lambruscoviner är att det är ett lätt vin med smak av jordgubbar, hallon och körsbär. Lambrusco Reggiano, med livligt skum, doftar av blommor och frukter och har en frisk och fyllig smak.   

 

Merlot 
Merlot är en mörkt blåfärgad vindruva och är den vanligaste druvan i bourdeauxviner. Smaken är mjukare än Carbernet Sauvignon men i övrigt finns stora likheter. Druvan används också ofta i blandningar med just Carbenet Sauvignon. Merlots ursprung är lite av en gåta men de flesta anser att den kommer från Bordeaux och genetiskt härstammar från Carbenet Franc.  

 

Montepuliciano
Montepulciano är en blå vindruva som odlas i i Italien och då närmare bestämt i regionerna Abruzzo, Marche, Umbrien och Apulien. Ett klassvin från denna druva är just DOCvinet Montepulciano d´Abruzzo.  

 

Nebbiolo 
Nebbiolo är en blå vindruva som framförallt odlas i Piemonte, Barolo, Barbaresco och Gattinara i Italien. Nebbiolo tros härleda från ordet nebbia som betyder dimma. Under skörden som i allmänhet äger rum i slutet av oktober bildas en djup intensiv dimma i regionen Langhe, där de bästa nebbiolovinodlingarna är belägna. Alternativa förklaringar till namnet hänvisar till den dimmliknande och mjölkaktiga slöja som täcker bären när de når vuxen ålder. Eller så härstammar namnet kanske från det italienska ordet nobile som betyder ädel. Nebbiolodruvan ger viner med en lätt röd färg och en doft som för tankarna till mogna körsbär, plommon och violer. Med tilltagande ålder hittas även tryffel, svamp, tjära och löv. Smaken är ofta komplex. Hög tanninhalt är kännetecknande och vinerna kräver ofta lång lagring för att mildra strävheten. De bästa nebbiolovinerna kommer från norra Italien, men druvan odlas även i Australien, USA, Chile och Argentina.

Vintips från sortimentet: Nebbiolo d´Alba från Sylla Sebaste

 

Nero d´avola
Nero d´avola är en siciliansk druva från Avola. Namnet betyder "den mörka från Avola" och odlas endast i södra delen av Italien. Druvan ger robusta och fylliga viner som tål lång lagring, speciellt på ekfat. Nero d´avola är den enda druvan som har rött fruktskött, vilket utesluter produktion av vita viner. Druvan växer endast på Sicilien och är självklart en stor stolhet på ön.

Vintips från sortimentet: Nero d´avola från Marino

 

Pinot Noir
Pinot Noir är en blå vindruva som räknas som en av de mest svårodlade druvorna. Rätt hanterad ger den dock några av de bästa vinerna i världen. Vinet, som ofta kallas som världens bästa vin, Romanée Conti, görs på den eleganta druvan. Pinot Noir skiljer sig från de flesta röda vindruvor, i och med att vinerna som görs av druvan ofta är lite ljusare i färgen och har en elegant framtoning. Ofta är det parfymrika viner som framställs av Pinot Noir, och då kanske framför allt viner från nya världen. Det är ingen tillfällighet att just Pinot Noir är en av huvudingredienserna i Champange. Frankrike är dessutom världens största odlare av druvan. USA är näst störst och Tyskland kommer på tredje plats. Relativt omfattande odlingar av Pinot Noir hittar vi även i Australien, på Nya Zeeland och i Chile. Pinot Noir har på senare tid blivit lite av en trenddruva. 

Vintips från sortimentet: Pinot Noir Feldspar 2015 från Chamonix

 

Sangiovese 
Sangiovese kommer ursprungligen från Toscana, eller regionen bredvid – Emilia-Romagna, i centrala Italien. Druvan förekommer i många olika kloner. I Montalcino kallas den för Brunello eller Sangiovese Grosso, dock ej en sperat klon. Namnet Sangiovese betyder "Jupiters blod".
I centrala Italien är Sangiovese den mest odlade blå druvansorten och finns i många varianter. De bästa vinerna på Sangiovese odlas i Chianti. Viktiga odlingsområden utanför Europa är USA, Australien, Argentina och Chile. Sangiovese utmärks av rik fruktighet, bra syra och tanninstruktur. Aromen är kryddor, körsbär, viol, örter och te. Finare viner från Chianti och Brunello di Montalcino vinner en hel på att lagras, och i en del fall kan de lagras uppemot 15-20 år.

Vintips från sortimentet: Morellino di Scansano från Tenute Costa

 

Syrah/Shiraz
Syrah är en blå vindruva av arten Vitis Vinifera och är den vanligaste blå druvsortan i norra Rhone. Den ger kraftiga viner med höga halter av syra, garvsyra och färgämnen. I Australien, Sydafrika och Chile är druvan känd under namnet Shiraz. Druvan har blivit alltmer populär då den odlas alltmer i södra Frankrike (Rhoneviner) och i den nya världen, framför allt i Australien. Viss mindre odling finns även i Italien. Ursprunget är legendomspunnet. Det har hävdats att den ursprungligen kommer från Persien, och därmed fått sitt namn från staden Shiraz. Det mest troliga är att den har sitt ursprung i just Rhone och utvecklats ur en druva, som fanns där tidigare, vid namn Allobrogica. Fransmännen har genomfört ett DNA-test på druvan, och spårade druvans ursprung till Frankrike. Typiska arom- och smakkaraktärer för Syrahviner är mörka bär, björnbär och peppar. Andra noteringar är rökta charkuterier, lakrits, plommon, viol, kakao, choklad och kaffe.  Syrah är mycket lagringstålig på grund av dess stora innehåll av tanniner. Finare årgångar av finare viner kan lagras och utvecklas i decennier. Tio år efter buteljering kan vara ett riktmärke om man vill få ut så mycket som möjligt av upplevelsen att dricka ett vin gjort på Syrah.

Vintips från sortimentet: Tree of Knowledge från Bartho Eksteen

 

Tempranilo
Tempranillo är en sort av druva tillhörande arten Vitis Vinifera. Det är den huvudsakliga druvan i det spanska vindidtriktet Rioja. I det angränsade distriktet Ribera del Duero heter druvan Tinto Fino eller Tinta del País, betyder landets röda på spanska. Druvsorten odlas också i Portugal, där den ingår i portvin under namnet Tinta Roriz. Druvan ger viner av hög kvalitet och har stor lagringsförmåga. Det var den här druvan som Per Moberg valde för sitt bag in box-vin.  

 

Zinfandel/Primitivo
1996 upptäcktes att den kaliforniska druvan Zinfandel är samma druva som den italienska Primitivodruvan. Primitivo har sin hemvist i Apulien nere i klacken i Italien. Zinfandel är en blå vindruva av arten Vitis vinifera. Det är en väldigt mångsidig druva som producerar rött vin, vitt vin, rosévin, mousserande vin och portvin av god kvalitet, framför allt i Kalifornien, Sonoma och Napa Valley. Även i italienska Apulien görs viner på denna druva som då kallas Primitivo. Den sistnämnda har blivit populär i Sverige tack vare Bengt Frithofsson, som introducerade druvan i Sverige på 80-talet.

 

Gröna vindruvor 

Chardonnay
Chardonnay är en av världens mest populära görna vindruva av arten Vitis Vinifera. Viner gjorda på Cardonnay lämpar sig väl för ekfatslagring, och brukar vara ett framträdande kännetecken hos vinet. Druvan odlas i många vinregioner världen över. Världens bästa viner gjorda på Chardonnaydruvan görs troligen i Bourgognes, och då främst i Chablis och Cote de Beaune. Även Chardonnayviner från Piemonte Italien är på frammarsch, och vi hittar några viner i toppklass även här. Chardonnay är en av tre tillåtna druvor i Champagne. DNA-profil och analys av druvan visar att Chardonnay är släkt med Pinot Nior, och således härstammar druvan från Frankrike. Druvan i sig är inte särkilt aromatisk men i kombination med aromatiska jästsorter och ekfatslagring ger den väldigt smakrika viner. Ananas, mango, smörkola och rostat bröd är smaker som brukar förknippas med Chardonnayviner. Lättare Chardonnayviner har i sin ungdom smak av gröna äpplen, och när de får mogna framträder ofta päron, citrus, nötter, kex och honung. 
De flesta Chardonnayviner bör drickas unga. Det är bara toppvinerna som tål en längre lagring. 

Vintips från sortimentet: Chardonnay 2015 från Chamonix, Galarin, Chardonnay 2015 från Lazanou

 

Chenin Blanc
Ännu en druva av arten Vitis Vinifera. Druvan har en mångsidig användning och kan ge torrt och halvtorrt vitt vin, mousserande vin, samt söta viner med inslag av honung.  Karaktäristiska drag är att den utvecklar mycket syra, och att den är mottaglig för ädelröta. De främsta vinerna som produceras av Chenin Blanc är Loireviner, och dess ursprungliga hemvist är Loiredalen i Frankrike. Den är även flitigt odlad i Sydafrika under namnet Steen. Chenin Blanc förekommer även i Australien, Nya Zeeland och i Kaliforninen.  

Vintips från sortimentet: Jean Daneel Signature Chenin Blanc från Jean Daneel Wines, Introduction Chenin Blanc från Miles Mossop

 

Muscat
Muscat är en familj druvor som odlas både för vin, russin och för att ätas direkt. Muscatdruvor odlas i ett stort antal länder och det förekommer såväl gröna som blå Muscatdruvor. Viner från druvan kan vara allt från torra bordsviner till mycket söta starkviner. Ett av världens mest kända söta viner, Muscato d´Asti, görs på den här druvan. Muscat Blanc, som brukar betraktas som den ädlaste och mest karaktärsfulla Muscatdruvan, är i likhet med dess namn små runda druvor. Trots namnet Blanc (vit) förekommer denna druvsort i olika färger. Druvan är den enda druvsorten i det söta vinet Muscati d´asti. 

Vintips från sortimentet: Moscato D´Asti från Galarin

 

Prosecco
Prosecco är ett mousserande vin från norra Italien. Namnet har tidigare även använts för en sorts vindruva som 2009 döptes om till Glera, för att undvika sammanblandningar. Vinet odlas i Venetoregionen, närmare bestämt i Conegliano och Valdobbiadene, uppe i bergen strax norr om Treviso. Prosecco framställs enligt Charmatmetoden, där vinet får sina bubblor genom jäsning med socker och odlad jäst i temperaturreglerade ståltankar som inte får övergå 20 grader. Vinet lagras sedan i ståltank 18-24 månader innan det fylls på flaska. Den sista lagringen är den som skiljer sig från Champagnemetoden, där den andra jäsningen sker i flaskan. Prosecco finns som svagt bubblande, så kallat frizzante, och som lite kraftigare bubblande, så kallat spumante.

 

Riesling
Riesling är Tysklands mest spridda vindruva. Den anses vara kungen av druvor i Alsace i Frankrike och förekommer också rikligt i Österike. Druvan odlas också på många ställen i Nya världen och lyckas framför allt i länder och regioner med lite svalare klimat såsom Kanada, delstaten New York, Nya Zeeland och svalare delar av Australien. Riesling ställer stora fodringar på var den odlas eftersom druvan mognar sent. Rieslingviner utmärks av att de kan lagras en länge tid med bibehållen smak och kvalitet. De utvecklas ofta på flaska i 10 år. I Tyskland finns Rieslingdruvan omnämnd redan 1435 i Rüsselsheim, i närheten av Rheingau. Från 1500-talet har druvan betraktats som den kvalitetsmässigt främsta druvsorten i Tyskland, vilket på den tiden även inkluderade Alasce. Det var dock först på 1700-talet som det började bli vanligt med vingårdar. Färgen är ljus från ljusgul/grön till guldgul. Smaken växlar lika mycket som jordmånerna där den växer.  Lagrade Rieslingviner känns ofta igen på doften av petroleum. I Nya världen kallas den ofta för Johannisberger Riesling, Rhine Riesling eller White Riesling och i Italien för Riesling Renano.

 

Viogner 
Viognier är en grön vindruva av arten Vitis vinifera som ger torra, lätta och kryddiga viner. Druvan kan också ge viner med en aromatiskt blommig karaktär som påminner om vingummi. Viognier är en druvsort med låg syra, och som för inte länge sedan var på väg att försvinna, då den enbart fanns odlad på en mycket begränsad areal i Rhone. Sedan dess har den dock blivit en populär och trendig druva. Den är framför allt vanlig i Rhoneviner, inte minst i vinerna från appellationerna Condrieu och Chateau Grillte i norra Rhone, som är gjorda på 100% Viognier. Andra odlingsområden är Languedoc och Provence i Frankrike, Piemonte i Italien samt Kalifornien och Australien. På många ställen blandas Viognier med exempelvis Chardonnay. Viner på Viognier bör drickas inom några år. Ett fåtal tål lagring upp till tio år, då främst viner med restsötma. 

Vintips från sortimentet: Viognier 2015 från Lazanou

 

Jag hoppas att beskrivningarna ovan kommer att öka ditt vinintresse och ge dig mer kött på benen.
Har du några frågor är du välkommen att höra av dig till oss.

Roger Rosén
Sommelier