Svenska Vinbolagets mat & vinhörna - använd vår 1-10 skala! 

 

Att laga mat ska vara kul, spännande och inspirerande – att välja vin till maten skall vara enkelt.
I vår mat- och vinhörna har vi gjort det enkelt för dig att välja ett vin till din middag.
Vinet är tänkt att förhöja smakupplevelsen, skapa ett mervärde och sammanfläta dryck och mat i harmoni.

Vi arbetar med 10 stycken olika kategorier för att göra det så enkelt som möjligt för dig att matcha, läs mer om kategorierna nedan.

 

Våra 10 olika kategorier:

  1. Sällskap & mingel
  2. Skaldjur, fiskrätter & sallader
  3. Matigare fiskrätter
  4. Lättare pastarätter
  5. Pastarätter
  6. Fågel & ljust kött
  7. Kötträtter & grill
  8. Vilträtter
  9. Desserter 
  10. Ost, mogna ostar och lagrade ostar


Sommelierbeskrivningar av våra kategorier 1 - 10, samt utvalda vintips!

 

1. Sällskap & mingel 
Det skulle vara lätt att placera nästan alla våra viner inom den här kategorin. Vi har valt viner som traditionellt förknippas med sällskap och mingel. Gäller det ett mingel innan middagsbjudningen passar exempelvis torra mousserande viner utmärkt, då de förhöjer aptiten. 
Det spelar mindre roll om det är vitt eller rosé. Vid mingel med tilltugg utan middagbjudning behöver vinet inte vara lika torrt. Även här passar ett bubbel. Självklart kan både vita och röda viner användas i vid sällskap och mingel, välj då gärna enklare och mindre komplexa viner.

VinChampagne från H Billiot Fils / Brut från Rijks/ Sensazioni från Luca Ferraris / Bellini Cipriani Cocktail från Ponte 

 

2. Skaldjur, fiskrätter & sallad
Lättare fisk- och skaldjursrätter bör avnjutas med ett vin som är ungt, fräscht och friskt. Ofta går tankarna åt vita viner med en aromatiskt ton, med en hög eller medelhög syra. Skaldjur innehåller mycket umami, vilket är vårt femte smakgrundämne och passar bra till liknande viner. Att kombinera maträtter inom denna kategori med mousserande vin eller champange passar också utmärkt. Om vi sneglar åt det röda vinhållet så är det lämpligt med eleganta, lätta, enklare, unga och friska röda viner. 

VinSensazioni från Luca Ferraris / Sauvignon Blanc från Bartho Eksteen / Champagne från H Billiot Fils.

 

3. Matigare fiskrätter
Här börjar tillbehören skapa intressanta frågeställningar. Ofta serverar vi en lite fetare sås till matigare fiskrätter. Även grönsaker, sallad, olivolja och tillagningssätt påverkar. Vinerna i den här kategorin måste ha nog fyllighet och speciella kvaliteter, så att de klarar att bära upp maträtten och skapa balans med råvarorna. Inom den här kategorin finns en mängd spännande recept, så bara låt fantasin flöda och ta er till nya höjder i köket! Vill man välja ett rött vin till en matigare fiskrätt måste vinet ha en elegans och enkelhet i sig, så att den inte tar över för mycket.

VinChardonnay från Journey´s End / Sensazioni från Luca Ferraris / Chenin Blanc från Rijks

 

4. Lättare pastarätter
Lättare pastarätter och pastarätter är det enklaste att kombinera med vin. Italiensk mat och italienska viner är ett förenklat recept. Om man strävar efter nya höjder är det dock inte riktigt så enkelt. Här passar både vita och röda viner. Lämpliga är viner som har en entusiasm,
bärighet och som inte är allt för fylliga. Vinet måste ha en kvalitet i grunden, men för mycket karaktär då de kraftiga smakerna lätt springer iväg. 

Vin: Valpolicella Classico från Corte Lenguin / Barbera d´Asti från Luca Ferraris / Chianti från Tamburini.

 

5. Pastarätter
Pastan är det italienska kökets gåva till mänskligheten. Denna stolthet kommer i en oändlig mängd varianter. Pastan kan kombineras med kött, fisk, grönsaker, kryddor, ost och grädde, bara för att nämna några tillbehör. Här måste vinet ha en karaktär som är tillräckligt stark för att bära upp maten. Ekfatslagrade viner är att föredra för att få den karaktären som önskas. Samtidigt vill man ibland inte ha alltför tunga viner som kan kännas övermäktiga till maten. Vinet bör ha en bärighet av röda- och/eller blåa bär, tilltalande balans mellan syra och tanniner, och en avslutning på vinet som stannar kvar i munnen ett tag för att få den underbara balansen av mat och vin.  

Vin: Valpolicella Ripasso från Corte Lenguin / Barbera d´Alba från Gigi Rosso / Monferrato Rosso från Galarin

 

6. Fågel & ljust kött
Kyckling, fasan, kalkon, anka och höna är några av de fåglar som man lätt hittar inspirerande recept till. Fåglarna kan kombineras med allt från kryddstarka korvar, kryddor och krämiga såser till frukter, så som citron och lime. Det gör det till en mer komplex kategori att välja vin till än vad många tror. Ska kycklingen eller ankan dessutom grillas, och skinnet vara kvar, får vi den lite brända och grillade ytan som gör att vinet måste ha en stor karaktär. Inom den här kategorin bör man prova sig fram till vilken vintyp man är, vad man själv gillar och vad man vill servera. Grunden är dock ett vin av hög kvalitet, som är fylligt, tillräckligt kraftigt och som tar in de smaker som severas på tallriken. Våra vintips tillfågel är fylliga, smakrika och tillräckligt kraftiga för att få till det lilla extra och nå nya höjder på maten.    

Vin: Barbera d´Asti från Luca Ferraris / Superiore Tinella 2012 från Galarin / Chenin Blanc från Miles Mossop

 

7. Kötträtter & grill
Det första man tänker på inom katergorin kött och grill är kraftiga, karaktärsfyllda röda viner, sprängfyllda med smaker och aromer. Vi har tagit fram några praktfulla exempel som lever upp till det detta. Viner inom denna kategorin är ofta det som kallas vingårdens flaggskepp.
Ekfatslagrade viner passar utmärkt till kött och grillrätter.

Vin: Barolo Trecomuni från Gigi Rosso / Barbaresco DOCG från Gigi Rosso / Cabernet Sauvignon från Boschkloof 

 

8. Vilträtter
Vilträtter är en spännande kategori! Hjortfärsbiffar, rådjurssadel, älggryta, vildsvinsstek är några rätter som platsar här. Kategorin vilt påminner mycket om Kötträtter och grill, men har ibland ännu mer smak på tallriken. Ett vanligt sätt att servera vilträtter på är i form av olika grytor. Till den här typen av rätter serveras oftast en fetare sås och det är inte ovanligt att man har olika bär, framför allt lingon. Även det bör tas med i beräkningarna vid val av vin. Våra tre vintips klarar den utmaningen.

Vin: Amarone från Corte Lenguin / Nebbiolo d´Alba från Gigi Rosso / Il Moraccio från Tamburini

 

9. Desserter
Desserten, middagens höjdpunkt för många, och den sista finalen som antingen kan sänka betyget på hela middagen, eller med några av våra valda alternativ ta bjudningen till ännu högre höjder. De här dessertvinerna ger grannarna något och snacka om. Vi har valt ut viner i världsklass. Bland annat hittar vi Moscato D ´Asti, som kallats för världens mest användbara dessertvin. En stor fördel med alternativen nedan är att de passar lika bra till kalla desserter som varma, det går inte att misslyckas. 

Vin: Kika från Miles Mossop 

 
10. Ost, mogna ostar & lagrade ostar
Den franska traditionen, att efter maten servera ostar, är något som har blivit allt vanligare även i Sverige. Man kan göra det hur svårt som helst, och dela upp ostarna på många olika sätt. Vi har valt att dela upp ostbrickan i tre stycken olika kategorier; ost, mogna ostar och lagrade ostar.
Under Ost finner vi alla färskostar, och även getost eller chevre. Till Mogna ostar räknas alla hårdostar och mögelostar. Med Lagrade ostar menar vi exempelvis parmesan. Vinvalen nedan ligger i samma ordning, och vi har avslutat med ett uppskattat alternativ, nämligen champagne! Men glöm inte att alla fyra alternativen är utmärka val till ostbrickan.

Vin: Opera Prima från Luca Ferraris / Troika Reserve från Chamonix / Amarone La Coeta från Corte Lenguin

 

Lycka till med maten - vinet kommer bli en succé!